Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς να Ξεπεράσετε τη Μνησικακία

Πώς να Ξεπεράσετε τη Μνησικακία

00:00
06:37

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Δεν μπορείτε με τίποτα να ξεχάσετε τα άσχημα πράγματα που έχει πει ή έχει κάνει ο σύντροφός σας. Τα σκληρά του λόγια και οι απερίσκεπτες πράξεις του έχουν καρφωθεί για τα καλά στο μυαλό σας. Ως αποτέλεσμα, η στοργή που νιώθατε άλλοτε για το ταίρι σας έχει δώσει τη θέση της στη μνησικακία. Φαίνεται πως η μόνη σας επιλογή είναι να υπομείνετε έναν γάμο χωρίς αγάπη. Κακίζετε το σύντροφό σας και για αυτό επίσης.
Να είστε σίγουροι ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί. Πρώτα, όμως, σκεφτείτε ορισμένα πράγματα σε σχέση με τη μνησικακία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Ένα αντρόγυνο πάνω σε διπλό ποδήλατο με μια βαριά άγκυρα που δεν τους αφήνει να προχωρήσουν
Η μνησικακία δημιουργεί ένα βάρος που δεν αφήνει το γάμο σας να προχωρήσει
Η μνησικακία μπορεί να καταστρέψει έναν γάμο. Γιατί; Επειδή υποσκάπτει αυτές ακριβώς τις ιδιότητες πάνω στις οποίες πρέπει να χτίζεται ένας γάμος, όπως είναι η αγάπη, η εμπιστοσύνη και η πιστότητα. Κατά μία έννοια, λοιπόν, η μνησικακία δεν είναι το αποτέλεσμα ενός προβλήματος στο γάμο. Αποτελεί η ίδια πρόβλημα στο γάμο. Εύλογα, η Αγία Γραφή δηλώνει: “Κάθε μοχθηρή πικρία . . . ας αφαιρεθεί από εσάς”.Εφεσίους 4:31.
Αν τρέφετε μνησικακία, κάνετε κακό στον εαυτό σας. Όταν τρέφετε μνησικακία, είναι σαν να χαστουκίζετε τον εαυτό σας και να περιμένετε να πονέσει ο άλλος. «Εκείνος για τον οποίο τρέφετε μνησικακία μέσα στην οικογένεια μπορεί να νιώθει μια χαρά, να απολαμβάνει τη ζωή του και να μην προβληματίζεται καθόλου για όλα αυτά», γράφει ο Μαρκ Ζίκελ στο βιβλίο του Οικογενειακές Ρήξεις και Γιατρειά (Healing From Family Rifts). Το ηθικό δίδαγμα; «Η μνησικακία πληγώνει πολύ περισσότερο εσάς από ό,τι το άτομο για το οποίο τη νιώθετε», λέει ο Ζίκελ.
Όταν τρέφετε μνησικακία, είναι σαν να χαστουκίζετε τον εαυτό σας και να περιμένετε να πονέσει ο άλλος
Η μνησικακία είναι θέμα επιλογής. Ορισμένοι μπορεί να το αμφισβητούν αυτό. Ίσως λένε: «Ο σύντροφός μου με έκανε να νιώσω έτσι». Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτό το σκεπτικό ρίχνει το βάρος σε κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε—τις πράξεις ενός άλλου ατόμου. Η Γραφή προσφέρει μια εναλλακτική προσέγγιση: «Ο καθένας ας αποδεικνύει τι είναι το δικό του έργο». (Γαλάτες 6:4) Δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτά που λέει ή κάνει ένα άλλο άτομο, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τη δική μας αντίδραση. Η μνησικακία δεν είναι η μόνη επιλογή.

 ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ

Αναλάβετε την ευθύνη για τη μνησικακία σας. Είναι ομολογουμένως εύκολο να ρίξετε το φταίξιμο στο σύντροφό σας. Αλλά να θυμάστε ότι η μνησικακία είναι θέμα επιλογής. Επιλογή είναι και η συγχώρηση. Μπορείτε να επιλέξετε να ακολουθήσετε τη συμβουλή της Γραφής: «Ο ήλιος ας μη δύει βρίσκοντάς σας σε κατάσταση θυμού». (Εφεσίους 4:26) Το συγχωρητικό πνεύμα σάς δίνει την ευκαιρία να προσεγγίζετε τα προβλήματα του γάμου σας με καλύτερη διανοητική διάθεση.—Βιβλική αρχή: Κολοσσαείς 3:13.
Κάντε έντιμη αυτοεξέταση. Η Γραφή αναγνωρίζει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι “θυμώδεις” και “οργίλοι”. (Παροιμίες 29:22) Μήπως αυτή η περιγραφή σάς ταιριάζει; Αναρωτηθείτε: “Μήπως έχω την τάση να νιώθω πικρία; Πόσο εύκολα θίγομαι; Μήπως δημιουργώ συχνά ζήτημα με το παραμικρό;” Η Γραφή λέει ότι «αυτός που εξακολουθεί να μιλάει για κάποιο ζήτημα χωρίζει εκείνους που έχουν οικειότητα μεταξύ τους». (Παροιμίες 17:9· Εκκλησιαστής 7:9) Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο γάμο. Αν έχετε, λοιπόν, την τάση να κρατάτε μνησικακία, αναρωτηθείτε: “Μήπως θα μπορούσα να κάνω περισσότερη υπομονή με το σύντροφό μου;”—Βιβλική αρχή: 1 Πέτρου 4:8.
Αποφασίστε τι είναι αληθινά σημαντικό. Η Γραφή λέει ότι υπάρχει «καιρός να σωπαίνει [κανείς] και καιρός να μιλάει». (Εκκλησιαστής 3:7) Δεν είναι ανάγκη να γίνεται συζήτηση για το κάθε πταίσμα. Μερικές φορές μπορείτε απλώς «να μιλάτε μέσα στην καρδιά σας, πάνω στο κρεβάτι σας, και να σωπαίνετε». (Ψαλμός 4:4) Όταν όντως νιώθετε την ανάγκη να μιλήσετε για κάποιο παράπονο, περιμένετε μέχρι να σας περάσει ο εκνευρισμός. «Όταν πληγώνομαι», λέει η Μπεατρίς, μια παντρεμένη γυναίκα, «προσπαθώ πρώτα να ηρεμήσω. Μερικές φορές, συνειδητοποιώ αργότερα ότι αυτό που έγινε δεν ήταν τελικά και τόσο σοβαρό, και έτσι μου είναι πιο εύκολο να μιλήσω με σεβασμό».—Βιβλική αρχή: Παροιμίες 19:11.
Κατανοήστε τι σημαίνει «συγχωρώ». Στην Αγία Γραφή, η λέξηἀφίημι, που χρησιμοποιείται στο πρωτότυπο ελληνικό κείμενο με την έννοια «συγχωρώ», κυριολεκτικά σημαίνει «αφήνω». Συνεπώς, το να συγχωρήσετε δεν προϋποθέτει ότι θα μικροποιήσετε το λάθος ή θα φέρεστε σαν να μην έγινε τίποτα. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι απλώς το αφήνετε να περάσει, αντιλαμβανόμενοι ότι η μνησικακία μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην υγεία σας και στο γάμο σας από ό,τι αυτό καθαυτό το λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

IO CHE AMO SOLO TE